Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009

Τηγανιτές πατάτες light!!!


Κι όμως μπορούν να γίνουν και light!!!!
Υλικά:πατάτες, ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη
Οδηγίες:
  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες. Τις βάζουμε σε ένα μπολ με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και ανακατεύουμε.
  2. Τις τοποθετούμε σε λαδόκολλα σε ένα ταψί και ψήνουμε στους 200 μέχρι να ροδίσουν. Όταν είναι έτοιμες πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Είναι απίστευτα νόστιμες και ΔΕΝ είναι τηγανιτές, είναι ψητές και έχουν την ίδια γεύση!Θα ξετρελαθείτε!

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009

Συνταγή της ημέρας:Τσιπούρες στο φούρνο


Υλικά:4 τσιπούρες, 4-5 μεγάλες πατάτες, 2 ντομάτες, χυμό από 2 λεμόνια, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Οδηγίες:
  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τις στρώνουμε σε μεγάλο ταψί. Πλένουμε καλά τις τσιπούρες, καθαρίζουμε τα λέπια με ένα μαχαιράκι και βγάζουμε τα εντεράκια κάτω από το κεφάλι.
  2. Στρώνουμε τα ψάρια πάνω από τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη. Προσθέτουμε τον χυμό από τα λεμόνια και ελαιόλαδο. Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες και τις στρώνουμε πάνω από τα ψάρια.
  3. Προσθέτουμε λίγο νερό (1 ποτήρι) και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 200 για 1 ώρα, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 10'.

Σαλάτα με πένες και σολομό


Υλικά:1 κουτί πένες, 250γρ σολομό καπνιστό, 2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο, 150γρ κρέμα γάλακτος light, 2 κουτ.σούπας ψιλοκομμένο άνηθο, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Οδηγίες:
  1. Βράζουμε και σουρώνουμε τις πένες. Τις ξεπλένουμε,τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στο ψυγείο.
  2. Τσιγαρίζουμε τον σολομό με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τον άνηθο και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  3. Ανακατεύουμε με τα μακαρόνια και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009

Πικάντικο ρόφημα σοκολάτας


Ότι πρέπει για τις κρύες μέρες που έρχονται!!
Υλικά:1 κιλό γάλα φρέσκο, 1 κλωναράκι βανίλιας κομμένο στα 2, 2 ξυλάκια κανέλας, 100γρ μέλι, 400γρ κουβερτούρα 66% κακάο λιωμένη σε μπεν μαρί, 1/4 κουτ.γλυκού πιπέρι καγιέν
Οδηγίες:
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το μέλι, τα μυρωδικά και το πιπέρι. Αφού βράσει κατευάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την λιωμένη σοκολάτα.
  2. Αφήνουμε να κάτσει για 10', ανακατεύουμε καλά, αφαιρούμε τα κλωναράκια κανέλας και την βανίλια, ξαναζεσταίνουμε λίγο και σερβίρουμε.

Τηγανίτες


Υλικά:250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 αβγό, 1/2 κούπα γάλα, νερό όσο πάρει, λάδι για τηγάνισμα
Οδηγίες:
  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το γάλα, το αυγό και ρίχνουμε σιγά σιγά νερό μέχρι να φτιάξουμε έναν παχύρευστο χυλό.
  2. Βάζουμε μπόλικο λάδι στο τηγάνι να κάψει. Παίρνουμε με μια κουτάλα μερίδες από τον χυλό και τις ρίχνουμε στο τηγάνι μία μία. Τις βγάζουμε μόλις ροδίσουν και από τις δυο πλευρές.

Σαλάτα chicken caesar


Υλικά:1 μεγάλο μαρούλι, 2 φιλετάκια κοτόπουλο, κρουτόν, τριμμένη παρμεζάνα
Για τη σως:4 κουτ.σούπας ελαιόλαδο, 2 κουτ.σούπας χυμό φρέσκου λεμονιού, 4 κουτ.σούπας μαγιονέζα, λίγο ξύδι
Οδηγίες:
  1. Βράζουμε το κοτόπουλο για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει. όταν βράσει το αλατοπιπερώνουμε και το κόβουμε κομματάκια.
  2. Πλένουμε καλά το μαρούλι και το ψιλοκόβουμε.
  3. Στο multi χτυπάμε όλα τα υλικά για τη σως.
  4. Τοποθετούμε το μαρούλι, το κοτόπουλο, το κρουτόν σε μια σαλατιέρα, περιχύνουμε με τη σως και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα.

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009

Smoothie με πορτοκάλι, ροδάκινο, μπανάνα


Υλικά:1 μπανάνα, 2 πορτοκάλια, 2 ροδάκινα, 2 κούπες γιαούρτι, 2 κουτ.σούπας μέλι
Οδηγίες:
  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα φρούτα.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μαζί με 1 κούπα νερό και πολτοποιούμε.

Μους τόνου με μυρωδικά


Υλικά:1 κουτί τόνο σε λάδι ή νερό, 1 κούπα μαγιονέζα, 2 φιλετάκια αντσούγιας σε λάδι, 2 κουτ.σούπας κέτσαπ, 1 σκελίδα σκόρδο, 4 κουτ.σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ.σούπας μηλόξιδο, 1 κρεμμύδι, από 1 κουτ.γλυκού ανάμεικτα μυρωδικά (βασιλικός, θυμάρι, δενδρολίβανο, άνηθος)
Οδηγίες:
  1. Στραγγίζουμε τον τόνο και τις αντσούγιες και τα ψιλοκόβουμε μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά στο multi και τα πολτοποιούμε,δοκιμάζουμε και αλατίζουμε αν χρειάζεται.

Εύκολο φύλλο για πίτες


Υλικά:3/4 του ποτηριού χλιαρό νερό, 1/4 του ποτηριού ελαιόλαδο, αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει), 1/2 κουτ.γλυκού αλάτι, 1/3 κουτ.γλυκού σόδα μαγειρικής
Οδηγίες:
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
  2. Την αδήνουμε 30' να ξεκουραστεί και την χωρίζουμε στα 2. Ανοίγουμε τα φύλλα.
  3. Το ένα φύλλο το βάζουμε στον πάτο του ταψιού, βάζουμε την γέμιση που θέλουμε και το άλλο από πάνω.

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009

Πίτα σε πλεξούδα


Υλικά:1 πακέτο έτοιμο φύλλο σφολιάτας ή σπιτική σφολιάτα, αλλαντικά και κασέρια της αρεσκείας σας, λίγη πάστα ελιάς, λίγο σουσάμι, ελαιόλαδο
Οδηγίες:
  1. Κόβουμε 3 μακρόστενες ίσες λωρίδες από την σφολιάτα πάχους 10 εκ περίπου.
  2. Γεμίστε τις λωρίδες στο κέντρο τους με κασέρια αλλαντικά, λίγη πάστα ελιάς ή ότι άλλο σας αρέσει(όχι ζουμερά υλικά, να μην έχουν χυμούς).
  3. Αλείφετε τις άκρες με λίγο νερό και τυλίγετε κάθε πλεξούδα σε ρολό, πατήστε τις άκρες να κολλήσουν. Φέρτε και τις τρεις μαζί και πλέξτε τες πλεξούδα, τις άκρες διπλώστε τες προς τα μέσα στο τέλος.
  4. Αλέιφετε από πάνω με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με σουσάμι.
  5. Ψήνετε στους 180 για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδοψηθεί.

Σως μουστάρδας

Μια πανεύκολη σως για να νοστιμίσετε τα λουκάνικα, το κοτόπουλο, το χοιρινό και τις πατάτες.
Υλικά:1/2 ποτήρι μουστάρδα, χυμό από 2 λεμόνια, 6-7 κουτ.σούπας ελαιόλαδο, λίγη ρίγανη
Οδηγίες:
  1. Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά και ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιγενές μείγμα.(προσθέστε λίγη μουστάρδα αν βγει αραιό ή λίγο ελαιόλαδο αν βγει πολύ πηχτό)

Συνταγή της ημέρας:Φιλέτο κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας


Υλικά:4 φιλετάκια κοτόπουλο, 1 κρεμμύδι, 1 κουτί κρέμα γάλακτος, 6 κοτ.σούπας μουστάρδα, 1/2 ποτήρι λευκό κρασί, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Οδηγίες:
  1. Κόβουμε τα φιλετάκια σε μικρά κομμάτια. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε τα φιλετάκια να ροδίσουν από όλες τις μεριές.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και αφού μαραθεί σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να τραβήξει όλα τα υγρά.
  3. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, την μουστάρδα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε να βράσει 5-10' μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σάλτσα πέστο


Υλικά:1/2 κούπα φρέσκο βασιλικό, 2 σκελίδες σκόρδο, 1/2 κούπα ελαιόλαδο, 1/4 κούπας κουκουνάρια, λίγο αλάτι, λίγη τριμμένη παρμεζάνα
Οδηγίες:
  1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο multi μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.

Μους λευκής σοκολάτας


Υλικά:200 γρ λευκή σοκολάτα, 1 πακέτο τριμμένο μπισκότο της αρεσκείας σας, 300 ml κρέμα γάλακτος, 5 κουτ. σούπας βιτάμ, σιρόπι για γαρνιρίσμα( ότι γεύση σας αρέσει)
Οδηγίες:
  1. Λιώνουμε τα 100 γρ σοκολάτας σε μπεν μαρί. Βράζουμε 100 ml από την κρέμα γάλακτος και την υπόλοιπη την χτυπάμε να γίνει σαντιγύ. Ρίχνουμε την βρασμένη κρέμα γάλακτος σιγά σιγά στην λιωμένη σοκολάτα. Αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι, να μην καίει.
  2. Προσθέτουμε το μείγμα στην σαντιγύ ανακατεύοντας ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα.
  3. Λιώνουμε το βιτάμ και προσθέτουμε το τριμμένο μπισκότο, ανακατεύουμε να γίνει μια μάζα και στρώνουμε στο σκεύος που θέλουμε.Απλώνουμε από πάνω την μους και την αφήνουμε στο ψυγείο.
  4. Λιώνουμε και την υπόλοιπη σοκολάτα και όταν κρυώσει την απλώνουμε πάνω από την μους.Αφήνουμε να παγώσει στο ψυγείο για 6 ώρες.Σερβίρουμε με σιρόπι της αρεσκείας μας.

Πιπεριές φλωρίνης γεμιστές

Μια υπέροχη πρόταση για ορεκτικό εάν είστε λάτρεις της πιπεριάς!

Υλικά:
5-6 πιπεριές φλωρίνης, ημίσκληρο κασέρι, φέτα, αλλαντικά της αρεσκείας σας
Οδηγίες:
  1. Κόβουμε το καπάκι της πιπεριάς και τις καθαρίζουμε από μέσα να φύγουν τα σπόρια και τις πλένουμε καλά.
  2. Τις γεμίζουμε με κασέρι, φέτα και αλλαντικά ή με ό,τι μας αρέσει και τις στρώνουμε σε ένα ταψί πάνω από λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με τριμμένο κασέρι.
  3. Ψήνουμε στους 200 για 25' περίπου.

Σπιτικό ψωμάκι


Υλικά:1 πακέτο αλεύρι κίτρινο ( η συσκευασία είναι κίτρινη, θα το βρείτε στα ράφια των super markt), 2 φακελάκια μαγιά, 1 κουτ.γλυκού αλάτι, νερό όσο πάρει, ελαιόλαδο
Οδηγίες:
  1. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ μαζί με την μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  2. Ρίχνουμε σιγά σιγά χλιαρό νερό μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.
  3. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Χωρίζουμε τη ζύμη και φτιάχνουμε ή καρβελάκια ή ατομικά ψωμάκια.
  4. Λαδώνουμε το ταψί ή την φόρμα και τοποθετούμε τα ψωμάκια μας, τα αφήνουμε να ξεκουραστούν 10' πριν τα ψήσουμε.
  5. Ψήνουμε στους 180 για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσουν.

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009

Ζύμη για πίτσα


Υλικά:30 γρ νωπή μαγιά, 2/3 της κούπας χλιαρό γάλα εβαπορέ, 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Οδηγίες:
  1. Διαλύουμε την μαγιά στο γάλα. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε την διαλυμένη μαγιά με το γάλα και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη.
  2. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε καλυμμένη με μια κουβέρτα για 30' να φουσκώσει.
  3. Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο να πάει παντού και απλώνουμε την ζύμη. Βάζουμε ότι υλικά θέλουμε και ψήνουμε για 30' στους 180

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009

Μπολονέζ ( σάλτσα για μακαρόνια με κιμά)


Υλικά: 1/2 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, 3 ντομάτες, 1 κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, μοσχοπίπερο τριμμένο, ελαιόλαδο
Οδηγίες:
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τον κιμά. Αφήνουμε τον κιμά να πάρει χρώμα και να μαγειρευτεί καλά.
  2. Πολτοποιούμε τις ντομάτες στο multi και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με αλάτι, πιπέρι και τριμμένο μοσχοπίπερο.

Σπιτική σάλτσα ντομάτας όλο το χρόνο!


Επειδή τον χειμώνα η ντομάτα δεν είναι στην εποχή της και είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε σάλτσες εμπορίου αυτή εδώ η συνταγή θα σας λύσει τα χέρια!
Υλικά:πολλές ντομάτες, βάζα τα οποία θα αποστειρώσετε
Οδηγίες:
  1. Πλένουμε καλά τις ντομάτες, αφαιρούμε τα κοτσανάκια τους ( πάνω-κάτω) και τις κόβουμε στα 4.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τις βράζουμε μέχρι να λιώσουν ανακατεύοντας συνεχώς να μη μας κολλήσουν.
  3. Αν θέλετε περάστε τες από κόσκινο για να μην έχει σπόρια.
  4. Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα μέχρι πάνω, κλέινουμε καλά και αναποδογυρίζουμε.

Πώς αποστειρώνουμε βάζα;


Γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες που θέλουμε να τα διατηρήσουμε σε βάζα πρέπει πρώτα να τα αποστειρώσουμε.Εί ναι απλό και πιο εύκολο από όσο φαντάζεστε.
  1. Πλένετε τα βάζα με ζεστό σαπουνόνερο και μετά τα τοποθετείτε σε ένα ταψί στον φούρνο (όρθια) στους 120 για 15-20'. Τα αφήνετε εκεί μέχρι να τα χρεισιμοποιήσατε.
  2. Εναλλακτικά μετά το πλύσιμο βάλτε τα στον φούρνο μικροκυμάτων στο δυνατό για 5' με την προϋπόθεση ότι δεν είναι μεταλικά.
  3. Όταν θα τα γεμίζετε γεμίστε τα μέχρι πάνω, κλείστε καλά το καπάκι και μετά αναποδογυρίστε τα.

Γλυκό του κουταλιού σταφύλι


Τώρα που είναι η εποχή τους αξίζει να φτιάξουμε γλυκό και να το κρατήσουμε για τον χειμώνα!
Υλικά: 2 κιλά σταφύλια (σουλτανίνα που δεν έχει κουκούτσια), 2 κιλά ζάχαρη, χυμό από 1 λεμόνι, 1 κούπα νερό, 1 βανίλια
Οδηγίες:
  1. Ξεχωρίζουμε τις ρόγες από τα σταφύλια και τα πλένουμε καλά. Με μια οδοντογλυφίδα τρυπάμε κάθε ρόγα οριζόντια και κάθετα.
  2. Βάζουμε τα σταφύλια σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε να βράσει 10'. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 24 ώρες.
  3. Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε σε δυνατή φωτιά να δέσει το σιρόπι. Προσθέτουμε την βανίλια και τον χυμό από το λεμόνι.

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2009

Καρμπονάρα ιταλική


Είναι η κλασική ιταλική συνταγή της καρμπονάρας απευθείας από το Μιλάνο!
Υλικά:1 πακέτο μακαρόνια(σπαγκέτι), 300 γρ καπνιστή πανσέτα, 2 αβγά, 1 κρεμμύδι, 3 κουτ.σούπας βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, τριμμένη παρμεζάνα
Οδηγίες:
  1. Βράζουμε τα μακαρόνια έως ότου γίνουν al tende(οδηγίες αναγράφονται στην συσκευασία). Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να κάψει και προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο και ψιλοκομμένη την καπνιστή πανσέτα. Τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα και προσθέτουμε τα μακαρόνια.
  2. Χτυπάμε τα αβγά με σύρμα και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας καλά να αναμειχθούν τα υλικά.
  3. Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα.

Κολοκυθάκια γεμιστά


Υλικά:1 κιλό κολοκυθάκια, 1/2 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, 2 κούπες ρύζι, 1 κρεμμύδι, 1 αβγό, χυμό από 1 λεμόνι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες:
  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε από μέσα τα κολοκυθάκια. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι τριμμένο, αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.
  2. Παίρνουμε τα κολοκυθάκια και γεμίζουμε με την γέμιση.Τα στρώνουμε στην κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με νερό και προσθέτουμε ελαιόλαδο.Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Χτυπάμε το αβγό με τον χυμό από το λεμόνι και ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα το ζουμί από το φαγητό χτυπώντας συνέχεια για να μην κόψει το αβγό.Περιχύνουμε το φαγητό.

Πανεύκολο και πεντανόστιμο cheesecake!!


Υλικά:2 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ, 1 κουτί τυρί κρέμα philadelphia, 1 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη, 2 κουτιά κρέμα γάλακτος, 3/4 πακέτο βιτάμ, μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας σας.
Οδηγίες:
  1. Κάνουμε τα μπισκότα σκόνη στο multi. Σε ένα κατσορολάκι ζεσταίνουμε το βιτάμ ίσα ίσα να λιώσει και προσθέτουμε μέσα τα μπισκότα. Ανακατεύουμε να γίνουν μια μάζα και στρώνουμε στο σκεύος που θέλουμε να φτιάξουμε το γλυκό.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με τις κρέμες γάλακτος και την άχνη και όταν γίνουν μια σφιχτή κρέμα στρώνουμε πάνω από τα μπισκότα.
  3. Αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει και έπειτα καλύπτουμε με μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού.

Μυδοπίλαφο


Υλικά:1 κιλό μύδια με το κέλιφος, 1 1/2 ποτήρι ρύζι, 1 κρεμμύδι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, κουρκουμάς ή σαφράν
Οδηγίες:
  1. Πλένουμε καλά τα μύδια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι να κάψει και προσθέτουμε τα μύδια να αχνιστούν. Θα αρχίσουν σιγά σιγά να ανοίγουν, όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το ρύζι και τσιγαρίζουμε λίγο. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο κουρκουμά ή σαφράν και 3 ποτήρια να νερό.
  3. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

Συνταγή της ημέρας:Μοσχαράκι στο πήλινο


Υλικά:1/2 κιλό μοσχάρι, 1 κρεμμύδι, 3 ντομάτες, 200 γρ ημίσκληρο κασέρι, αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες:
  1. Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το βράζουμε για 2 ώρες τουλάχιστον μέχρι να μαλακώσει καλά.
  2. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και προσθέτουμε το βρασμένο κρέας να πάρει χρώμα. Πολτοποιούμε τις ντομάτες στο multi και τις ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με λίγο αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  3. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας ή σε μεγάλο πήλινο ή σε ατομικά ή ακόμη και σε πυρέξ. Καλύπτουμε με το τριμμένο κασέρι.Ψήνουμε στους 200 για 20'.

Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2009

Στραπατσάδα


Υλικά:4 αβγά, 3 ντομάτες, 1 κρεμμύδι, 200 γρ φέτα, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες:
  1. Πολτοποιούμε τις ντομάτες και το κρεμμύδι (ξεχωριστά) στο multi. Σε μια κατσορόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί. Προσθέτουμε τη σάλτσα από τις ντομάτες.
  2. Χτυπάμε τα αβγά με σύρμα και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, την φέτα τριμμένη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και ξανανακατεύουμε.

Σαλάτα ρόκα-παρμεζάνα


Την τρώτε όταν βγαίνετε για φαγητό..καιρός να τη φτιάξετε και μόνοι σας!
Υλικά:1 ματσάκι ρόκα, 3 λιαστές ντομάτες, 2 φρέσκιες ντομάτες, 100 γρ τριμμένη παρμεζάνα, 1 χούφτα καρύδια σπασμένα ή χοντροαλεσμένα, ελαιόλαδο, αλάτι, ξύδι μπαλσάμικο
Οδηγίες:
  1. Χοντροκόβουμε τη ρόκα και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε μέσα τις λιαστές και τις φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, αλάτι και λίγο μπαλσάμικο ξύδι και ανακατεύουμε καλά.
  2. Σερβίρουμε σε μια πιατέλα και καλύπτουμε με την τριμμένη παρμεζάνα.

Γεμιστή ομελέτα


Υλικά:4 αβγά, 2 πιπεριά πράσινη, 1 κρεμμύδι, 1 ντομάτα, 100 γρ φέτα, 2 φέτες ζαμπον, 100 γρ κασέρι ημίσκληρο, αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες:
  1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και τα μαραίνουμε.
  2. Βγάζουμε από το τηγάνι το κρεμμύδι και την πιπεριά, χτυπάμε με σύρμα τα αβγά,προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Αφήνουμε να γίνει από την μία πλευρά και γυρνάμε από την άλλη. Στο μισό μέρος προσθέτουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά που τηγανίσαμε, την ντομάτα,το ζαμπόν και τα τυριά ψιλοκομμένα.
  3. Φέρνουμε την άδεια μεριά πάνω από την γεμάτη και "σκεπάζουμε" την ομελέτα.

Φασολάδα


Υλικά:500 γρ φασόλια, 3 καρότα, 3 κλωναράκια σέλινο, 1 κρεμμύδι, 3 ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Οδηγίες:
  1. Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα φασόλια σε νερό για να φουσκώσουν.
  2. Γεμίζουμε μια κατσορόλα με νερό και βάζουμε μέσα τα φασόλια, τα καρότα καθαρισμένα και κομμένα, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σέλινο ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο και αφήνουμε να βράσουν.
  3. Πολτοποιούμε τις ντομάτες στο multi και μόλις μαλακώσουν τα φασόλια ρίχνουμε τη σάλτσα μέσα στην κατσαρόλα με αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Χαλβάς Πολίτικος


Υλικά: 1 ποτήρι λάδι, 2 ποτήρια σιμιγδάλι ψιλό, 3 ποτήρια ζάχαρη, 4 ποτήρια νερό, κανέλα, σταφίδες
Οδηγίες:
  1. Σε μια κατσαρόλα φτιάχνουμε σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη.
  2. Σε μια άλλη κατσορόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ξανθείνει το σιμιγδάλι. Έπειτα προσθέτουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε συνεχώς.
  3. Βάζουμε σε ατομικά φορμάκια ή σε μεγάλη φόρμα, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Μπουτάκια κοτόπουλο στο φούρνο


Υλικά:4 μπουτάκια κοτόπουλο, 5 μεγάλες πατάτες, 3 κουτ.σούπας μουστάρδα, χυμό από ένα λεμόνι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, σκόρδο σε σκόνη
Οδηγίες:

  1. Πλένουμε τα μπουτάκια και βγάζουμε την πέτσα τους. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στο ταψί.
  2. Αλατοπιπερώνουμε τα μπουτάκια και τα στρώνουμε πάνω από τις πατάτες, τα πασπαλίζουμε με λίγη σκόνη σκόρδου.
  3. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τον χυμό από λεμόνι, τη μουστάρδα, 3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη και ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Απλώνουμε πάνω από τα μπουτάκια και ότι περισσέψει το αραιώνουμε με 2 ποτήρια νερό και το περιχύνουμε πάνω από τα φαγητό. Προσθέτουμε ελαιόλαδο.
  4. Ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 75' στους 230, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 15' να ροδοκοκκινήσει.

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009

Συνταγή της ημέρας:Πρασοτηγανιά


Υλικά:1/2 κιλό χοιρινό κομμένο σε μερίδες, 1 κρεμμύδι, 3 πράσα, 2 πιπεριές πράσινες, 1/2 καυτερή πιπεριά, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 κύβος μυρωδικών(λαχανικών), 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
Οδηγίες:
  1. Βράζουμε το κρέας 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε το κρέας να ροδίσει από όλες τις μεριές, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα πράσα ψιλοκομμένα.Αφήνουμε να μαραθούν και σβήνουμε με το κρασί.
  3. Προσθέτουμε τον κύβο,αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

Πατατοσαλάτα


Υλικά:5 μεγάλες πατάτες, 1 καρότο, 1κρεμμύδι, 1 αγγουράκι τουρσί(πίκλα), 4 φέτες ζαμπόν (ή αλλαντικά της αρεσκείας σας), αλάτι, πιπέρι, 5 κουτ.σούπας μαγιονέζα
Οδηγίες:
  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες.Τις βράζουμε σε μπόλικο νερό και τις σουρώνουμε.
  2. Καθαρίζουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά,κόβουμε το ζαμπόν σε κομματάκια και τα βάζουμε όλα μαζί με τις πατάτες σε ένα μπολ.Προσθέτουμε την μαγιονέζα,αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρετε ζεστό και κρύο.

Πικάντικο ρυζότο


Υλικά:1κούπα ρύζι basmati, 1κρεμμύδι, αλάτι, χρωματιστό (πράσινο,μαύρο,άσπρο,κόκκινο) φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 3 κουτ.γλυκού κουρκουμάς,ελαιόλαδο
Οδηγίες:
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να κάψει.Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το αφήνουμε να τσιγαριστεί.Προσθέτουμε το ρύζι και έπειτα 2 κούπες νερό,αλάτι,πιπέρι και τον κουρκουμά.Αφήνουμε να βράσει και ανακατεύουμε που και που να μην κολλήσει.
  2. Μόλις μαλακώσει το ρύζι σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα να τραβήξει τους υδρατμούς.

Κοτόσουπα αβγολέμονο


Υλικά:1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες ή 4 φιλετάκια κοτόπουλο,2 καρότα,2 πατάτες,1 κρεμμύδι,1/2 φλυτζάνι ρύζι γλασέ, 1 αβγό,χυμό από 1 λεμόνι,αλάτι,πιπέρι,ελαιόλαδο
Οδηγίες:
  1. Σε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό βάζουμε το κοτόπουλο,τα καρότα καθαρισμένα και κομμένα,τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες και το κρεμμύδι ολόκληρο.
  2. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.10' πριν βράσει τελείως προσθέτουμε το ρύζι.
  3. Χτυπάμε το αβγό με το χυμό από το λεμόνι και προσθέτουμε σιγά σιγά ζουμί από τη σούπα ανακατεύοντας συνεχώς να μην κόψει.Περιχύνουμε την σούπα και ανακατεύουμε να πάει παντού.Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τορτελίνι με άσπρη σάλτσα


Υλικά:1 πακέτο τορτετίλινι(με τυρί όχι κρέας), 1 κουτί κρέμα γάλακτος, 4 φέτες ζαμπόν, 200 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο, 200γρ φέτα τριμμένη, 200 γρ ημίσκληρο κασέρι τριμμένο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο
Οδηγίες:
  1. Βράζουμε και σουρώνουμε τα ζυμαρικά μας. Σε ένα πυρέξ βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και τα τορτελίνι. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος,το ζαμπόν κομμένο σε κομματάκια, φρεσκοτριμμένο πιπέρι,την φέτα το κασέρι και ανακατεύουμε.
  2. Από πάνω πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι.Ψήνουμε στους 200 μέχρι να ξεροψηθεί το κεφαλοτύρι.Σερβίρουμε ζεστό.

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2009

Συνταγή της ημέρας:Κεφτεδάκια με πατάτες στο φούρνο


Υλικά:5-6 μεγάλες πατάτες, 1/2 κιλό κιμά, 1 πακέτο φρυγανιές τριμμένες, 1 αβγό, 2 κουτ.σούπας γάλα εβαπορέ, 1 κρεμμύδι, 1 ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Οδηγίες:
  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στο ταψί.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, την φρυγανιά, το κρεμμύδι τριμμένο, το αβγό, το γάλα,αλάτι,πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και ζυμώνουμε. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα στρώνουμε στο ταψί πάνω από τις πατάτες.
  3. Πολτοποιούμε την ντομάτα στο multi την αραιώνουμε με 1 ποτήρι νερό και περιχύνουμε το φαγητό.Προσθέτουμε ελαιόλαδο.Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 230 για 1 ώρα. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15' μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Το γάλα το βάζουμε για να είναι πιο αφράτα τα κεφτεδάκια μας.Δεν το καταλαβαίνετε καθόλου στη γεύση.

Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2009

Συνταγή της ημέρας:Γαριδομακαρονάδα


Νηστίσιμο μεν..πεντανόστιμο δε!
Υλικά: 1 πακέτο μακαρόνια (σπαγγέτι κατά προτίμηση αλλά μπορείτε να βάλετε ό,τι σας αρέσει), 1/2 κιλό γαρίδες, 3 ντομάτες, 1/2 σκελίδα σκόρδο, 1 κρεμμύδι, 1/2 ποτήρι λευκό κρασί, αλάτι,φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο
Οδηγίες:
  1. Βράζουμε και σουρώνουμε τα μακαρόνια.Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο να τσιγαριστούν.
  2. Προσθέτουμε τις γαρίδες(αν θέλετε καθαρίστε τες) και σβήνουμε με το κρασί. Πολτοποιούμε τις ντομάτες στο multi και τις προσθέτουμε στην κατσορόλα όταν τραβήξει όλα τα υγρά με αλάτι και πιπέρι.Αφήνουμε να πάρει μια βράση. Σερβίρουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα από πάνω.
Αν θέλετε προσθέστε τριμμένο κεφαλοτύρι από πάνω ή φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πανεύκολο brownie σοκολάτας


Επειδή κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό της σοκολάτας πιστεύω πως αυτή τη συνταγή θα την λατρέψετε!!!
Υλικά: 3/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1/4 κουτ.γλυκού baking powder, 150γρ κουβερτούρα, 1 κούπα ζάχαρη, 3/4 της κούπας βούτυρο, 3 αυγά, 2 βανίλιες, 5 κουταλιές πραλίνα φουντουκιού (μερέντα)
Οδηγίες:
  1. Λιώνουμε το βούτυρο με τη σοκολάτα.
  2. Σ'ένα μπώλ χτυπάμε τη ζάχαρη με τ'αυγά προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο με τη κουβερτούρα,το αλεύρι με το baking και τις βανίλιες.
  3. Βουτυρώνουμε ένα μικρό ταψί ή πυρέξ στρώνουμε το μείγμα μας και μέσα βάζουμε κουταλιά κουταλιά την πραλίνα σε αποστάσεις η μια κουταλιά απ την άλλη.
  4. Κάθε κουταλιά την ανακατεύουμε ελαφριά στο μείγμα.
  5. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά περίπου.

Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2009

Συνταγή της ημέρας:Παστίτσιο


Υλικά: 1 1/2 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο, 600-700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 1 κρεμμύδι, 300γρ. φέτα, 3 1/2 κούπες φρέσκο γάλα, 5 κουτ.σούπας κάστερ πάουντερ, αλάτι, πιπέρι, κεφαλοτύρι τριμμένο, ελαιόλαδο
Οδηγίες:
  1. Βράζουμε και σουρώνουμε τα μακαρόνια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τον κιμά, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να μαγειρευτεί καλά ο κιμάς.
  2. Όταν μαγειρευτεί ο κιμάς κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την φέτα τριμμένη.
  3. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε τις 3 κούπες γάλα να βράσει μέχρι να φουσκώσει το γάλα. Στη μισή κούπα γάλα διαλύουμε το κάστερ πάουντερ και το προσθέτουμε στο βρασμένο γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει μια σφιχτή κρέμα.
  4. Σε ένα ταψί ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε να πάει παντού. Βάζουμε μια στρώση μακαρόνια, από πάνω τον κιμά και μετά τα υπόλοιπα μακαρόνια. Καλύπτουμε με την κρέμα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο κεφαλοτύρι.
  5. Ψήνουμε στους 230 για 1 ώρα μέχρι να ψηθεί η κρέμα.

Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2009

Φακές


ΥΛΙΚΑ:1 1/2 κούπα φακές ψιλές, 1 κρεμμύδι, 3 ντομάτες, 2 καρότα (προεραιρετικά) , 2φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, ξύδι
ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Ξεπλένουμε τις φακές με άφθονο νερό, Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό.
  2. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το κρεμμύδι ολόκληρο, τα φύλλα δάφνης, τα καρότα καθαρισμένα και κομμένα, τις φακές και το ελαιόλαδο και αφήνουμε να βράσουν.
  3. Πολτοποιούμε τις ντομάτες στο multi και τις ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μόλις μαλακώσουν οι φακές, μαζί με αλάτι, πιπέρι και λίγο ξύδι. Αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αν θέλουμε αφαιρούμε το κρεμμύδι και τα φύλλα δάφνης.

Τυροσαλάτα Θεσσαλονικιότικη


Απλά τέλεια!
ΥΛΙΚΑ:400 γρ φέτα, 2 κουτ.σούπας γιαούρτι, 2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο, 1/2 καυτερή πιπεριά, πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο multi και χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε λίγο γιαούρτι αν χρειαστεί.

Γεμιστά


ΥΛΙΚΑ:10 πιπεριές, 4-5 ντομάτες,2 πατάτες, 400γρ κιμά μοσχαρίσιο, 2 κούπες ρύζι, 1 κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
ΟΔΗΓΙΕΣ:

  1. Πλένουμε καλά τις πιπεριές και τις ντομάτες. Κόβουμε το καπάκι από τις πιπεριές και τις καθαρίζουμε από μέσα να φύγουν τα σπόρια. Κόβουμε το πάνω μέρος από τις ντομάτες και το εσωτερικό τους το πολτοποιούμε στο multi μαζί με το κρεμμύδι.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το πολτοποιημένο κρεμμύδι και την ντομάτα, το ρύζι, τον κιμά, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να ναμειχθούν τα υλικά.
  3. Τοποθετούμε τις πιπεριές και τις ντομάτες σε ένα ταψί και τις γεμίζουμε με το μείγμα. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τις βάζουμε κι αυτές στο ταψί. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε στο ταψί 1 1/2 ποτήρια νερό.
  4. Ψήνουμε στους 230 για 1 1/2 ώρα.

Σπιτική Μαγιονέζα!!


Φτιάξτε μόνοι σας πεντανόστιμη μαγιονέζα χωρίς αβγά!!
ΥΛΙΚΑ:1 ποτήρι κρασιού ηλιέλαιο, 1 ποτήρι κρασιού γάλα εβαπορέ, 3-4 κουτ. σούπας μουστάρδα, 3 κουτ. γλυκού χυμό από φρέσκο λεμόνι, λίγο αλάτι και πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο multi και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει μια σφιχτή κρέμα.

ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


Λαχταριστό και αφράτο κέικ που θα το λατρέψουν όλοι!!!
ΥΛΙΚΑ:250γρ βούτυρο, 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη, 4 αβγά, 1 1/4 φλιτζάνι γάλα (φρέσκο ή εβαπορέ αραιωμένο) , 2 φιαλίδια βανίλιας, 4 κουτ. σούπας κακάο, 1 φαρίνα, 2 κομμάτια κουβερτούρας
ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Έπειτα προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και το γάλα.
  2. Χτυπάμε καλά, ρίχνουμε τις βανίλιες και σιγά σιγά τη φαρίνα. Όταν γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα προσθέτουμε το κακάο και χτυπάμε καλά να ενσωματωθεί.
  3. Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού.
  4. Βουτυρώνουμε τη φόρμα και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε στους 200 για περίπου μία ώρα.
  5. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το κέικ 10' να κρυώσει, έπειτα ξεφορμάρουμε.

Γαρνίρετε με γλάσο σοκολάτας(προεραιτικά)