Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

Σπιτικά κρουασανάκια!


Υλικά:1 αβγό, 1 κ.γ. ζάχαρη, 1/2 κ.γ. αλάτι, 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 8 γρ νωπή, 500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κούπα γάλα, 1/2 κούπα ελαιόλαδο
Οδηγίες:
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας.
  2. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώνει για μισή ώρα.
  3. Ανοίγουμε την ζύμη και κόβουμε τριγωνάκια, το μέγεθος εξαρτάται από το πόσο μεγάλα θέλετε να γίνουν.
  4. Τα τυλίγουμε και ψήνουμε πάνω σε λαδόκολλα στους 180 για 30'.
Γεμίστε με ό,τι σας αρέσει.Τους πάει τέλεια η σπιτική μερέντα!

Σπανακόπιτα


Υλικά:1 πακέτο έτοιμο χωριάτικο φύλλο για πίτες ή σπιτικό φύλλο (συνολικά 7 λεπτά φύλλα), 1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3-4 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο, φέτα και κεφαλοτύρι τριμμένα, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Οδηγίες:
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι να μαραθεί. Προσθέτουμε τον άνηθο και το σπανάκι και αφήνουμε να ζεματιστεί με κλειστό το καπάκι.
  2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα τυριά και ανακατεύουμε.
  3. Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε ένα-ένα 3 φύλλα λαδώνοντας ελαχιστα ανάμεσά τους. Βάζουμε την γέμιση και απλώνουμε να πάει παντού. Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με πριν.
  4. Λαδώνουμε λίγο από πάνω και χαράζουμε τα κομμάτια, κάνουμε μια τρυπούλα με ένα μαχαιράκι σε κάθε κομμάτι και ψήνουμε στους 200 μέχρι να ροδίσει.

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

Μπεσαμέλ


Μια νοστιμότατη μπεσαμέλ που θα θέλετε να τη φάτε σκέτη!!!
Υλικά:250γρ βιτάμ, 1 1/2 κούπα αλεύρι, 2 κούπες γάλα, 1 αβγό, κεφαλοτύρι τριμμένο, αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες:
  1. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο μέχρι να κάψει και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το σύρμα καλά και προσθέτουμε καλά ανακατεύοντας συνεχώς.
  2. Όταν αρχίσει να σφίζει κατεβάζουμε από τη φωτιά και σπάμε μέσα τα αβγό ανακατεύοντας συνεχώς να μην κόψει.Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το τριμμένο κεφαλοτύρι.

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009

Limoncello


Ένα τέλειο και δροσιστικό ποτό, ότι πρέπει για τη χώνεψη!
Υλικά:φλούδες από 4 λεμόνια, 750ml βότκα, 150γρ ζάχαρη
Για το σιρόπι:150γρ νερό, 170 γρ ζάχαρη
Οδηγίες:
  1. Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και κρατάμε μόνο τη φλούδα τους.
  2. Τα το ποθετούμε στο multi μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε πολύ καλά, προσθέτουμε τη βότκα. Βάζουμε το μείγμα σε ένα βάζο και το κλείνουμε καλά, το αφήνουμε για 4 μέρες.
  3. Σουρώνουμε και προσθέτουμε το σιρόπι. Διατηρείται σε μπουκάλι ακόμη και πλαστικό.
Για το σιρόπι:
  1. Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε την ζάχαρη με το νερό και βάζουμε στη φωτιά.Αφού αρχίσει να βράζει το αφήνουμε 2' και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Αφού κρυώσει το προσθέτουμε στο limoncello.

Σπιτική Μερέντα


Σίγουρα είναι κάτι που δεν τρελαίνονται μόνο τα παιδιά για αυτό αλλά και οι μεγάλοι.Καλύτερα να φτιάξετε την δική σας για να ξέρετε και τι τρώτε.
Υλικά:1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, 1 κούπα τριμμένο φουντούκι, 4 κ.σ. κακάο, 2 κ.σ. άχνη, 100 γρ. κουβερτούρα, 150γρ βιτάμ
Οδηγίες:
  1. Λιώνουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
  2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, την άχνη, το κακάο και το τριμμένο φουντούκι.Ανακατεύουμε καλά.
  3. Μόλις κρυώσει το τοποθετούμε σε ένα μπολ και στο ψυγείο.Όταν πήξει είναι έτοιμο.

Μεθυσμένο μοσχαράκι


Υλικά: 1/2 κιλό μοσχαράκι, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 κουτάκι μπύρα, 3 κ.σ. μουστάρδα, ελαιόλαδο, 1 κύβο βοδινού, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες:
  1. Ξεπλένουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κρέας. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να κάψει.
  2. Προσθέτουμε το κρέας και αφήνουμε να ροδίσει από όλες τις μεριές καλά. Λίγο πριν ροδίσει τελείως προσθέτουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν.
  3. Σβήνουμε με την μπύρα, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε να βράσει 1 ώρα τουλάχιστον μέχρι να τραβήξει σχεδόν όλα τα υγρά.
  4. Όταν μείνει με λίγα υγρά προσθέτουμε την μουστάρδα, τον κύβο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να βράσει για ακόμη 10'.
Σερβίρουμε με ρύζι ή πουρέ.Μη φοβάστε μήπως δεν μαλακώσει το κρέας επειδή δεν είναι βρασμένο, ο χρόνος που βράζει με την μπύρα είναι αρκετός για να μαλακώσει.

Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2009

Ζύμη για κρέπες


Αυτή η συνταγή φτιάχνει περίπου 10 κρέπες. Φτιάξτε όσες θέλετε και μπορείτε να τις καταψύξετε και να τις χρησιμοποιήσετε όποτε θέλετε.Αφήστε τες να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Υλικά:3 αβγά, 1 1/2 κούπα γάλα, 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουτ.σούπας λιωμένο βούτυρο, 1/2 κουτ.γλ. αλάτι
Οδηγίες:
  1. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αβγά με το γάλα,το βούτυρο, το αλάτι και σιγά σιγά ρίξτε το αλεύρι.Χτυπήστε καλά να γίνει χυλός.
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι, μόλις κάψει, με μια χαρτοπετσέτα αλείψτε με λίγο βούτυρο και ρίχνετε μία μεγάλη κουταλιά, όταν ψηθεί από τη μία γυρίστε από την άλλη.
Γεμίστε με ότι θέλετε.

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2009

Πατατοκεφτέδες


Υλικά:4 μεγάλες πατάτες, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 200γρ διάφορα τριμμένα τυριά, 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 αβγό, πιπέρι, φρέσκο δυόσμο, λάδι για τηγάνισμα
Οδηγίες:
  1. Βράζουμε και λιώνουμε τις πατάτες σε ένα μπολ.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπολ και πλάθουμε να αναμειχθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους. Αφήνουμε στο ψυγείο για 10' να σφίξει.
  3. Πλάθουμε μπαλάκια και τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι έως ότου να ροδίσουν.

Spring Rolls


Είναι πανεύκολα και ότι πρέπει για μπουφέ!
Υλικά:15 λωρίδες φύλλο κρούστας 12-13 εκ. , 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 200γρ κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο, 2 καρότα τριμμένα, 2 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες, 200γρ τυρί ή κασέρι της αρεσκείας μας, αλάτι, πιπέρι, βιτάμ λιωμένο για άλειμμα των φύλλων
Οδηγίες:
  1. Βάζουμε όλα τα λαχανικά μαζί με αλάτι, πιπέρι και το τυρί τριμμένο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά.
  2. Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας, το αλείφουμε λίγο με βιτάμ και στη μία άκρη βάζουμε λίγη γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολό και κλείνουμε τις άκρες προς τα μέσα. Αλείφουμε τα ρολά με λίγο βιτάμ και ψήνουμε στους 200 για 10' μέχρι να ροδίσουν.

Μπιφτεκάκια γαλοπούλας


Υλικά:2 καρότα τριμμένα, 1 μελιτζάνα φλάσκα τριμμένη χωρίς τη φλούδα, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη, 1 αβγό, 1 κουτ.σούπας βιτάμ, 1/2 κιλό κιμά γαλοπούλας, 2 κουτ.σούπας τριμμένη φρυγανιά, 2 κουτ.σούπας τριμμένη παρμεζάνα, 2 κουτ.σούπας ψιλοκομμένο άνηθο, χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, λάδι για τηγάνισμα
Οδηγίες:
  1. Σωτάρουμε τα λαχανικά με το βιτάμ σε ένα τηγάνι έως ότου να μαραθούν.
  2. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα βάζουμε σε ένα μπολ με τον κιμά, το αβγό, τον άνηθο, τη φρυγανιά, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε για 10' στο ψυγείο.
  3. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν ροδίσουν και από τις 2 πλευρές σβήνουμε με το χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε εκεί για 5'.